12th HINDI MENTI TEST -30 OCT 21

12th HINDI MENTI TEST30 OCT 21

352

12th Hindi

🔥 सभी Test लगाओ 🔥
Test के लिए All the Best 💐💐

1 / 25

1. दिनकर जी के अनुसार यदि पति विचार है तो पत्नी क्या है ?

 

2 / 25

2. ] शमशेर बहादुर सिंह किस साहित्यकार के समकालीन थे ?

 

3 / 25

3. प्रसाद जी की किस कृति में आधुनिक मानव सभ्यता की मार्मिक समीक्षा की गयी है ?

 

4 / 25

4. मलयज के अनुसार, किस कर्म के बिना मानवीयता अधूरी है ?

 

5 / 25

5. दिनकर जी के अनुसार यदि पति विचार है तो पत्नी क्या है ?

 

6 / 25

6. सूरदास किस भक्ति के कवि है ?

 

7 / 25

7. राबिंसन कुसो ने 16 वर्ष के उपरांत किसके मुख से एक बात सुनी ?

 

8 / 25

8. कौन सी रचना नाभादास ] की है ?

 

9 / 25

9. प्यार नन्हें बेटे को’ कविता का नायक कहाँ का रहने वाला है ?

 

10 / 25

10. अज्ञेय जी ने घर में किस हस्तलिखित पत्रिका का सम्पादन किया ?

 

11 / 25

11. जगदीशचन्द्र माथुर मूलतः क्या थे ?

 

12 / 25

12. भगत सिंह ने चन्द्रशेखर आजाद’ के साथ मिलकर किस संघ का गठन किया ?

 

13 / 25

13. सुभद्रा कुमारी चौहान किस वर्ग की कवयित्री मानी जाती है ?

 

14 / 25

14. मनी डाक गाड़ी के पीछे क्यों जाती है ?

 

15 / 25

15. कौन सी रचना ओमप्रकाश बाल्मीकि की है ?

 

16 / 25

16. तुलसीदास ने प्रथम पद में अपना परिचय किस रूप में दिया है ?

 

17 / 25

17.  प्रस्तुत कविता ‘अधिनायक’ में हरचरना किसका प्रतिनिधि है ?

 

18 / 25

18. कवित्त के द्वितीय पद में किस रस की अभिव्यंजना हुई है ?

 

19 / 25

19. जे कृष्णमूर्ति के अनुसार, सम्पूर्ण विश्व किस ओर अग्रसर है ?

 

20 / 25

20. ‘दुनिया को हाथ की तरह गर्म और सुन्दर होना चाहिए।’ यह किस कवि की कविता का अंश है ?

 

21 / 25

21. लेखक के अनुसार सच्ची शिक्षा हमें क्या देती है ?

 

22 / 25

22. हार-जीत’ कविता में किसका प्रश्न उठाया गया है ?

 

23 / 25

23. मुक्तिबोध ने नागपुर के प्रकाशन तथा सूचना विभाग में किस रूप से नौकरी की ?

 

24 / 25

24. ब्रेन ऑफ बांबे’ किसे कहा जाता था ?

 

25 / 25

25. सिख राइफल्स के जमादार लहना सिंह का नम्बर क्या था ?

 

Your score is

The average score is 53%

0%

 

🔥 सभी Test लगाओ 🔥
Test के लिए All the Best 💐💐

 

 

 

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________12th English: Model Paper 2022 || 12th English Model paper 2022 || English Model Paper 12th 2022 BIHAR BOARD Education Galaxy   

 

  12th English Model paper 2022

1. The synonym of ‘Robber’
(A) Thief
(B) People
(C) Gaurd
(D) Man
Ans. (A)


🔥 सभी Test लगाओ 🔥
Test के लिए All the Best 💐💐
767

12th English Model paper 2022

🔥 सभी Test लगाओ 🔥
Test के लिए All the Best 💐💐

1 / 15

1.

You need a lot of (concentrate) when you are studying.

2 / 15

2.

3. The synonym of ‘General’

3 / 15

3.

On a family holiday, my wife just loves going window ………..

4 / 15

4.

The little child would have drowned but for the lifeguard who came in at the ………… of time.

5 / 15

5.

Dr. Zakir Hussain died in

6 / 15

6.

The synonym of ‘Journey

7 / 15

7.

The synonym of ‘Robber’

8 / 15

8.

When did Dr. Hussain deliver this speech?

9 / 15

9.

 Dr. Zakir Hussain was born in

10 / 15

10.

 He was ………… on time. He is always very punctual.

11 / 15

11.

The word ‘erudition’ stands for

12 / 15

12.

2. The synonym of ‘Gain

13 / 15

13.

I have no ………… (object) to you going for a movie, but the time is a concern.

14 / 15

14.

The synonym of ‘Hermit’.

15 / 15

15.

 Dr. Zakir Hussain was born in

Your score is

The average score is 53%

0%



2. The synonym of ‘Gain
(A) Loss
(B) Profit
(C) Help
(D) Poor
Ans. (B)
3. The synonym of ‘General’
(A) People
(B) Card
(C) Normal
(D) District
Ans. (C)
4. The synonym of ‘Hermit’.
(A) Robber
(B) Thief
(C) Monk
(D) Priest
Ans. (C)
5. The synonym of ‘Journey
(A) Trip
(B) Mountain
(C) Road
(D) Bus
Ans. (A)
6. The word ‘erudition’ stands for
(A) poverty
(B) great knowledge
(C) prosperity
(D) greed
Ans.(B)
7. When did Dr. Hussain deliver this speech?
(A) On Independence day
(B) On Republic day
(C) When he took oath as the President
(D) On Army day
Ans.(C)
8. Dr. Zakir Hussain was born in
(A) 1865
(B) 1877
(C) 1867
(D) 1897
Ans. (D)
9. Dr. Zakir Hussain died in
(A) 1959
(B) 1969
(C) 1979
(D) 1989
Ans. (B)
10. Dr. Zakir Hussain was born in
(A) Delhi
(B) Karnataka
(C) Chennai
(D) Hyderabad
Ans. (D)
11. I have no ………… (object) to you going for a movie, but the time is a concern.
(A) object
(B) objecting
(C) objection
(D) none of these
Ans. (C)
12. You need a lot of (concentrate) when you are studying.
(A) concentration
(B) concentraing
(C) concentrate
(D) none of these
Ans. (A)
13. On a family holiday, my wife just loves going window ………..
(A) smashing
(B) shopping
(C) cleaning
(D) gazing
Ans. (B)
14. The little child would have drowned but for the lifeguard who came in at the ………… of time.
(A) ring
(B) right
(C) nick
(D) none of these
Ans. (C)

 

 

 

15. He was ………… on time. He is always very punctual.
(A) spot
(B) well
(C) exact
(D) none of these
Ans. (A)
16. I’ll do this job as it is right up my ………..
(A) road
(B) street
(C) way
(D) none of these
Ans. (B)
17. Never take or give ……….. help to anyone.
(A) finance
(B) financial
(C) financed
(D) money
Ans. (B)
18. Flowers and trees are God’s …………. gifts to mankind.
(A) most precious
(B) more precious
(C) very precious
(D) prettier
Ans. (A)
19. Most Indians are ………….. in their domestic expenditure.
(A) economic
(B) economics
(C) economical
(D) most economic
Ans.(C)
20. My parents are very ……………… about my joining in the NCC.
(A) enthusiasm
(B) enthusiastic
(C) enthusing
(D) enthuse
Ans. (B)
21. I have never seen a ………… hill station than Laddakh.
(A) picturesque
(B) more pictureque
(C) most pictureque
(D) None of these
Ans. (B)
22. Raghu is taller than Robert but Rupinder is …………. still.
(A) tall
(B) taller
(C) more taller
(D) the tallest
Ans. (D)
23. …………….. book is mine.
(A) This
(B) That
(C) These
(D) Both (A) and (B)
Ans. (D)
24. …………….. pens are yours.
(A) These
(B) That
(C) This
(D) Both
Ans. (A)
25. ………………….. students are present in the class.
(A) All
(B) Total
(C) Whole
(D) Entire
Ans. (A)
26. There weren’t ………… apples on the table.
(A) lesser
(B) much
(C) many
(D) some
Ans. (B)
27. King is regarded as one of the greatest
(A) artists
(B) scientists
(C) separatists
(D) orators
Ans. (D)
28. The author advocates
(A) non-violent struggle
(B) violent struggle
(C) both the ways
(D) None of these
Ans.(A).
29. Martin Luther King Jr. was born in
(A) 1939
(B) 1929
(C) 1919
(D) 1969
Ans. (B)
30. Martin Luther King Jr. was assassinated on
(A) March 4
(B) April 4
(C) May 4
(D) December 4
Ans.(B)
31. King was assassinated in
(A) 1968
(B) 1954
(C) 1942
(D) 1978
Ans. (A)
32. ‘I Have a Dream’ is a speech delivered by King on
(A) August 28, 1963
(B) June 28, 1965
(C) May 28, 1953
(D) April 28, 1973
Ans. (A)
33. America gave the Negro people
(A) a good cheque
(B) a bad cheque
(C) a torn cheque
(D) None of these
Ans. (B)
34. By the signing of the emancipation proclamation the hopes of the Negro population
(A) fulfilled
(B) half fulfilled
(C) remained unfulfilled
(D) None of these
Ans.(C)
35. Simran spends ………….. on her accessories, than on anything else.
(A) much
(B) many (C) more
(D) most
Ans.(C)
36. Araadhak works ………of all.
(A) hard
(B) hardes
(C) harder
(D) most hard
Ans. (B)
37. A good teacher is …………. respected by all.
(A) more highly
(B) most highly
(C) highly
(D) higher
Ans.(C)
38. Are you ……….. sure I can’t help you?
(A) rather
(B) too
(C) SO
(D) quite
Ans. (D)
39. I’m …………boiling ! Can we put the air conditioner on?
(A) fairly
(B) rather
(C) absolutely
(D) very
Ans.(C)
40. Tigers won’t attack ……… they are hungry.
(A) if
(B) whenever
(C) unless
(D) because
Ans.(C)
41. My brother usually drives to work with a friend. He ………… drives alone.
(A) seldom
(B) always
(C) never
(D) often
Ans. (A)
42. Himanshu is an excellent student. He ……….. goes to school.
(A) usually
(B) always
(C) sometimes
(D) seldom
Ans. (B)
43. Do you ………… go to the cinema on Fridays?
(A) seldom
(B) hardly
(C) always
(D) infrequently
Ans.(C)
44. The train is ………… crowded.
(A) today
(B) weekly
(C) always
(D) most highly
Ans. (C)
45. Our Mathematics teacher ………… ever smiles.
(A) hardly
(B) usually
(C) always
(D) mostly
Ans. (A)
46. This chair seems to be made of ………… but it isn’t.
(A) irons
(B) some iron
(C) an iron
(D) iron
Ans. (D)
47. I have been to the State…………
(A) lots of times
(B) much time
(C) all time
(D) some time
Ans. (A)
48. I will have to purchase ………… to iron my clothes. I don’t have any.
(A) a sheet of iron
(B) some iron
(C) a iron
(D) an iron
Ans. (D)
49. The USA is…………
(A) a democracy
(B) some democracy
(C) an democracy.
(D) democracy
Ans. (A)
50. The child was licking ………….
(A) ice cream
(B) an ice cream
(C) a ice cream
(D) many ice cream
Ans. (B)

 



🔥 सभी Test लगाओ 🔥
Test के लिए All the Best 💐💐
767

12th English Model paper 2022

🔥 सभी Test लगाओ 🔥
Test के लिए All the Best 💐💐

1 / 15

1.

You need a lot of (concentrate) when you are studying.

2 / 15

2.

The little child would have drowned but for the lifeguard who came in at the ………… of time.

3 / 15

3.

The synonym of ‘Hermit’.

4 / 15

4.

 Dr. Zakir Hussain was born in

5 / 15

5.

When did Dr. Hussain deliver this speech?

6 / 15

6.

The word ‘erudition’ stands for

7 / 15

7.

 Dr. Zakir Hussain was born in

8 / 15

8.

On a family holiday, my wife just loves going window ………..

9 / 15

9.

3. The synonym of ‘General’

10 / 15

10.

Dr. Zakir Hussain died in

11 / 15

11.

The synonym of ‘Robber’

12 / 15

12.

The synonym of ‘Journey

13 / 15

13.

I have no ………… (object) to you going for a movie, but the time is a concern.

14 / 15

14.

 He was ………… on time. He is always very punctual.

15 / 15

15.

2. The synonym of ‘Gain

Your score is

The average score is 53%

0%


◆12TH English – indian civilization and Culture objective 

photo 2021 10 15 22 17 24 1

 

◆12TH English – Bharat is my Home 

bharat is my home



 
 
IN THIS POST – ENGLISH MODEL PAPER 2022
 
◆ 12TH ENGLISH 100 MARKS MODEL PAPER 2021
 
◆ 12TH ENGLISH MODEL PAPER 
 
◆ ENGLISH MODEL PAPER 2022 EDUCATION GALAXY

 

HINDI 100 MARKS ANSWER KEY 12TH

◆ 12TH HINDI 100 MARK ANSWER KEY

◆ 12TH SENTUP EXAM ANSWER KEY BIHAR BOARD

◆ 12TH HINDI ANSWER KEY

◆ 12TH HINDI ANSWER KEY SET A

◆ SENTUP EXAM ANSWER 12TH HINDI

12th Hindi 100 Marks Objective Questions 2022 || Hindi 100 marks important Questions 2022 Education Galaxy || 12th Hindi 100 marks Important Objective Questions 2022 Education Galaxy || Top 100 Objetivo Questions 2022 Education Galaxy. #Sentup_exam_2022 #Exam_2022 #12th_class_Hindi_objective_2022

●Final Test !! 12th Hindi 100 marks Question Answer || 12th Hindi 100 marks Test || I.A I.Sc I.com || Bihar Board 12th hindi 100 marks important Questions || Important Objective type Questions || Top Top 2000 Objective Questions 2022 || Top 200 Objective Questions 2022 Exam 2022.

 

Indian Civilization And Culture Objective Questions || 12th English 100 marks 1st objective Education Galaxy || Indian civilization and culture Objective Questions

#Hindi100marks #12thhindi2022 #Biharboard2022

#12th_class_hindi_objective_2022
#12th_Hindi_subjective_Questions

#Important_Questions_12th_Hindi

◆ Test 12th Hindi 2022
Final Live Test !! 12th Hindi 100 marks 2022 || Exam 2022 || Science Commerce Arts || Mission 2022. Bihar Board 12th Hindi live Test exam 2022 || Hindi 100 marks final live test.

12th hindi 100 marks objective questions 2022

◆ 12th Hindi 100 marks Model paper 2022

◆ Hindi 100 marks New Model paper 2022

◆ Bihar Board 12th Hindi 100 marks

◆ VVI Objective Questions 2022
#Bihar_Board
#12th_Hindi_100_marks_objective_Questions

#Class_12th_Hindi_100_marks_Subjective_Questions

◆ 12th Hindi model paper 2022 bihar board

◆ 12th Hindi important question answer 2022

◆ bihar board Hindi 12th

◆ bihar board Hindi model paper 2022

◆ bihar board model paper 2022 12th Hindi 100 marks

◆ 12th Hindi model paper 2022 bihar board

◆ Model paper 2022 class 12 bihar board Hindi

◆ 12th Hindi model paper 2022 bihar board

◆ model paper 2022 class 12 bihar board Hindi

◆ bihar board model paper 2022 12th

◆ bihar board model paper 2022 download

◆ bihar board model paper 2022 class 12th

◆ bihar board model paper 2022 class 12 science

◆bihar board 12th model paper 2022 kaise download kare

◆ model paper 2022 class 12 bihar board Hindi

◆ bihar board model paper 2022 kab aayega

◆ bihar board 10th ka model paper 2021

◆ bihar board 12th ka model paper 2022

◆ Model paper 2022 class 12 bihar board

#reduce_syllabus_bihar_board_hindi_12thclass_2022_exam
#syllabus_and_marking_scheme_of_100marks_hindi_12thclass
#inter_hindi_100marks_new_pattern_syllabus_bihar_board_2022_exam
#2022_exam_hindi_12thclass_syllabus_bihar_board
#reduce_syllabus_of_hindi_12thclass_bihar_board_2022_exam
#marking_scheme_of_hindi_100marks_12thclass_bihar_board
#12thclass_hindi_100marks_syllabus_marking_scheme_bihar_board_exam

#bihar_board_syllabus_hindi_12th

#bihar_board_hindi_syllabus_12th

#12th_bihar_baord_hindi_syllabus_marking

#12th_hindi_syllabus_100marks_syllabus

#hindi_100marks_syllabus_12thclass
#marking_scheme_hindi_12thclass_100marks_bihar_board
#syllabus_of_hindi_12thclass_bihar_board_2022_exam

** Hindi 100 marks:-

⭐️12th Hindi 100 marks
✍️Hindi 100 marks
✍️Hindi 100 marks 12th
✍️Hindi 100 marks 12th objective 2022
✍️Hindi 100 marks 12th 2021 arts
✍️Hindi 100 marks 2021
✍️12th class hindi 100 marks
✍️class 12 hindi 100 marks

✍️12th hindi book 100 marks
✍️12th hindi book 100 marks BSEB
✍️100 marks hindi objectives
✍️hindi 100 marks objective
✍️12th hindi book 100 marks pdf
✍️12th hindi 100 marks model paper 2022
✍️hindi 100 marks 12th objective

 

DAILY TEST LAGAWO – EDUCATION GALAXY 12TH

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You cannot copy content of this page