BIHAR BOARD 12TH ENGLISH OBJECTIVE QUESTION – पाठ -6 -THE ARTIST

BIHAR BOARD 12TH ENGLISH OBJECTIVE QUESTION – पाठ -6 -THE ARTIST – Education Galaxy

1. The teacher, who caught Seibi doing with gourd in the class
(A) appreciated him
(B) depreciated him
(C) awarded him
(D) punished him
Ans. (D)

2. The teacher made complain against Seibi to his
(A) father
(B) mother
(C) uncle
(D) brother
Ans. (B)

3. “The Artist’ is
(A) a short story
(B) an article
(C) a periodical
(D) None of these
Ans. (A)

4. Who has written the story “The Artist’?
(A) P.S. Buck
(B) M. Gandhi
(C) S. Naoya
(D) None of these
Ans.(C)

5. Shiga Naoya was born in
(A) 1873
(B) 1853
(C) 1883
(D) 1893
Ans.(C)

6. Shiga Naoya died in
(A) 1961
(B) 1971
(C) 1981
(D) 1941
Ans. (B)

7. He was a celebrated Japanese
(A) novelist
(B) dramatist
(C) columnist
(D) short story writer
Ans. (D)

8. Seibei was
(A) an artist
(B) a musician
(C) a singer
(D) None of these
Ans. (A)

9. Seibi’s parents knew that he often bought himself
(A) apples
(B) oranges
(C) gourds
(D) guavas
Ans.(C)

10. Seibi lived in a
(A) village
(B) town
(C) city
(D) harbour town
Ans. (D)

11. One could walk from one end of the town to another in
(A) ten minutes
(B) twenty minutes
(C) half-an-hour
(D) four hours
Ans. (B)

12. Seibi knew every place that sold
(A) fish
(B) meat
(C) gourds
(D) vegetables
Ans. (C)

Bihar Board 12th ‘I HAVE A DREAM’ सम्पूर्ण पाठ Objective

13. One day Seibi found a peculiar gourd at the shop of an old woman, which cost him
(A) five sen
(B) ten sen
(C) two sen
(D) None of these
Ans. (B)

14. He used to bore a neat hole in the
(A) side of the gourd
(B) top of the gourd
(C) both the side
(D) None of these
Ans. (B)

15. He made the hole to extract
(A) water
(B) flash
(C) seeds
(D) None of these
Ans.(C).

16. Whenever Seibi passed through the market, he searched for the
(A) friends
(B) favourite flowers
(C) gourds
(D) None of these
Ans.(C)

17. Shiga Naoya has written the story
(A) The Earth
(B) A Pinch of Snuff
(C) The Artist
(D) None of these
Ans.(C)

18. Seibei was a twelve years old ………… boy.
(A) Chinese
(B) Japanese
(C) African
(D) Indian
Ans. (B)

19. Seibei was a …………… Japanese boy.
(A) nine years old
(B) ten years old
(C) eleven years old
(D) twelve years old
Ans. (D)

20. Seibei’s hobby was collecting of –
(A) stamps
(B) books
(C) gourds
(D) None of these
Ans.(C)

21. Seibei was passionately interested in
(A) pumpkin
(B) gourds
(C) potato
(D) None of these
Ans. (B)

22. Shiga Naoya is a ……. writer.
(A) Chinese
(B) Indian
(C) American
(D) Japanese
Ans. (D)

23. One day Seibei was caught red handed by his ……….. teacher.
(A) Hindi
(B) Math
(C) Ethics
(D) Hindi
Ans. (C)

24. Seibei bought a …………. inch gourd from an old woman.
(A) four
(B) five
(C) six
(D) seven
Ans. (B)

25. The teacher became very-very………. with Seibei for neglecting his studies.
(A) happy
(B) sad
(C) angry
(D) friendly
Ans.(C)

26. Seibei reads at ………… school.
(A) High
(B) Primary
(C) Middle
(D) None of these
Ans. (B)

27. Seibei got gourds for a few
(A) rupee
(B) taka
(C) sen
(D) None of these
Ans. (C)

28. One must admire the inherent qualities in the –
(A) young
(B) children
(C) old
(D) adult
Ans. (B)

29. The price of the five inches gourds is –
(A) five sen
(B) nine sen
(C) ten sen
(D) eleven sen
Ans. (C)

30. Seibei’s father worked at ………. shop.
(A) carpenter’s
(B) barber’s
(C) goldsmith’s
D) None of these
Ans. (A)

31. …………… was selling dried permimmons and oranges.
(A) An old man
(B) An old woman
(C) A girl
(D) A boy
Ans. (B)

32. The porter sold the gourd of Seibei for —-
(A) 30 yen
(B) 40 yen
(C) 50 yen
(D) 60 yen
Ans.(C)

33. ………….. is a short story.
(A) A marriage proposal
(B) Ideas That Have Helped Manking
(C) India Through a Traveller’s Eyes
(D) The Artist
Ans. (D)

34. Seibei’s hobby of collecting gourd made his teacher
(A) pleased
(B) displeased
(C) laughed
(D) None of these
Ans. (B)

35. Seibei’s parents know that he often went out to buy himself
(A) oranges
(B) apples
(C) gourds
(D) potatoes
Ans.(C)

Bihar Board 12th ‘IDEAS THAT HAVE HELPED MANKIND’ सम्पूर्ण पाठ Objective

कक्षा-12 Biology का Chapter- wise सम्पूर्ण हल

36. The curio-dealer sold the gourd to a wealthy collecter for ……..yen.
(A) 400
(B) 500
(C) 600
(D) 700
Ans.(C)

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You cannot copy content of this page