IDEAS THAT HAVE HELPED MANKIND objective Question || English 100 marks Objective Question 2022

IDEAS THAT HAVE HELPED MANKIND objective Question || English 100 marks Objective Question 2022

1. Bertrand Russell was awarded Nobel Prize in literature in the year
(A) 1956
(B) 1952
(C) 1950
(D) 1953
Ans. (C)

2. Bertrand Russell is the author of the prose-piece
(A) How free is The Press
(B) The Artist
(C) The Earth
(D) Ideas that have helped mankind
Ans. (D)

3. We are able to get variety of enjoyment due to
(A) our intelligence
(B) our riches
(C) our physical strength
(D) None of these
Ans. (A)

4. We are more friendly
5. (A) within the herd
(B) outside the herd
(C) everywhere
(D) nowhere
Ans. (A)

5. After language the second most important thing which helped mankind was
(A) gold
(B) silver
(C) fire
(D) None of these
Ans. (C)

6. The taming of damestic animals made life.
(A) pleasanter
(B) fearful
(C) harmful
(D) None of these
Ans. (C)

7. “Ideas That Have Helped Mankind’ has been written by
(A) G Greer
(B) D.L. Sayers
(C) H.E. Bates
(D) Bertrand Russell
Ans. (D)

8. Bertrand Russell died in
(A) 1940
(B) 1950
(C) 1960
(D) 1970
Ans. (D)

9. Russell was awarded Nobel Prize for
(A) philosophy
(B) literature
(C) medicine
(D) economics
Ans. (B)

10. The most indubitable respect in which ideas have helped mankind is–
(A) more knowledge
(B) numbers
(C) happiness
(D) less numbers
Ans. (B)

Bihar Board 12th ‘I HAVE A DREAM’ सम्पूर्ण पाठ Objective

11. Survival for homosapiens primarily was
(A) a problem
(B) never a problem
(C) both of them
(D) None of these
Ans. (A)

12. Birds die of hunger in large numbers
(A) during summer
(B) during rainy season
(C) during winter
(D) None of these
Ans.(C)

13. During summer birds
(A) remember this catastrophe
(B) forget this catastrophe
(C) fear from this
(D) None of these
Ans. (B)

14. Every human death by starvation is preceded by a long period of –
(A) sorrow
(B) anxiety
(C) happiness
(D) None of these
Ans. (B)

15. Human beings suffer more due to their
(A) ignorance
(B) intelligence
(C) reluctance
(D) None of these
Ans. (B)

16. Animals get pleasure from
(A) music
(B) football
(C) science
(D) None of these
Ans. (D)

17. Bertrand Russell has written the lesson
(A) The Artist
(B) Ideas That Have Helped Mankind
(C) I Have a Dream
(D) A Pinch of Snuff
Ans.(B)

18. Bertrand Russell was a philosopher and a
(A) historian
(B) scientist
(C) mathematician
(D) geologist
Ans. (A & C)

19. The invention of ………… was more important than domestication of animals.
(A) car
(B) fire
(C) agriculture
(D) None of these
Ans.(C)

20. Civilization taught us –
(A) to be unlawful
(B) to be rude or cruel
(C) to be more friendly towards others
(D) None of these
Ans.(C)

IDEAS THAT HAVE HELPED MANKIND objective Question || English 100 marks Objective Question 2022 – Education Galaxy

 

21 …. was also a commentator on a large variety of topics.
(A) Martin Luther King, Jr.
(B) Bertrant Russell
(C) Mahatma Gandhi
(D) Dr.Zakir Hussain
Ans.(B)

22. In ……….. the last step was never taken.
(A) India
(B) Germany
(C) China
(D) France
Ans. (C)

Bihar Board 12th ‘A Pinch Of Snuff’ सम्पूर्ण पाठ Objective
कक्षा-12 Chemistry का Chapter- wise सम्पूर्ण हल

 

23. ………… would not help the corn to grow unless he was allowed to feast on the blood of children
(A) Toloch
(B) Moloch
(C) Noloch
(D) None of these
Ans. (B)

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You cannot copy content of this page